Marie kan noget særligt

Marie er en mariehøne, som spiller en vigtig rolle i Hoppeline-fortællingerne. Hun følger med som hånddukke i det sæt materialer, som Hoppeline udsender til alle deltagende institutioner og dagplejegrupper. Marie hjælper den voksne fortæller med at fortælle børnene historien. Hun har sin egen stemme og er i dialog med den voksne.

Mariehøne-dukken Marie altid er sød, anerkendende og på niveau med børnene. Lad gerne børnene kramme hende ved slutningen af fortælling. Marie skælder aldrig ud, og man kan altid stole på hende. Det er derfor kun voksne i børnehaven og dagplejegruppen, som må bruge hende. Når hun ikke er i brug, skal hun pakkes væk. Marie kan naturligvis også bruges i andre sammenhænge, hvor det giver mening pædagogisk. Måske kan hun være god, når der skal sættes ord på følelser eller trøstes lidt. At have Marie som hånddukke og at have de medfølgende tegninger af handlingen som udgangspunkt for fortællingen kaldes “tingsliggørelse”. Tingsliggørelse er noget, der står tilbage, når fortællingen er færdig, noget som børnene kan samles om – et slags bevis for, at noget er foregået. Tingsliggørelse er sammen med deltagelse af stor betydning for børns læring.

Hvert kapitel er bygget op over en fast struktur med mange gentagelser. Dette er med til at gøre fortællingen nem at forstå og genkende. For eksempel består indledningen altid af et fast kalde-ritual for at få Marie (hånddukken) til at komme. ”Marie, Marie, Marolle, kom frem, så vi ikke bli’r kolde”, råber børn og voksne samme. Eller en variation: ”Marie, Marie, Marolle, kom frem, så vi rigtig kan fjolle”.

Tilmeld din institution eller dagplejegruppe og få Marie og de nye Hoppeline-fortællinger. Gå ind via “tilmeld-knappen” øverst til højre på siden.

By

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *