Børn og kultur

Hoppeline-tegning af Lærke

Når Børne- og Socialministeriet i materialet til den pædagogiske læreplan forklarer kultur, er det som en kunstnerisk, skabende kraft, der aktiverer børns sanser og følelser og giver børn mulighed for at tilegne sig værdier.

Vi kan præsentere børn for kultur – og de kan selv skabe kultur. Det første er nemt. For eksempel kan Hoppeline-materialet med fortællinger og vejledninger ses som kultur FOR  børn – det er udarbejdet af voksne og præget af voksnes tanker om leg, læring og udfoldelse i børnegruppen. Men det andet – at børn selv skaber kultur – det er det magiske, der sker, når børnehavens inspirerende voksne inddrager børnene i fortællingen. ”Hvordan kan I lave den grønne trylledrik?”, ”Hvordan danser og snurrer søde Sally Sukkertop?”, ”Kan I hjælpe?” Måden at bruge Hoppeline-materialet på skaber forståelse og lyst til at skabe nyt i fortolkninger af leg og bevægelse hos børn, og så kan vi tale om kultur ikke for, men MED  børn.

Kulturen bruges altså til at skabe nyt. Vores erfaring med Hoppeline er, at børn efterfølgende bygger videre på det fælles univers, de har fået i Hoppeline-fortællingerne på en kreativ måde. Når for eksempel børnegruppen har været fælles om at brygge den magiske grønne trylledrik eller er sluppet væk fra den rasende tyr, har de delt noget spændende, der optager dem, og det giver nye ideer. Så opstår helt nye lege, hvor grundelementerne fra historierne blandes i helt nye kombinationer og nyt tilføjes. Måske optræder Batman eller Pippi i legen sammen med Hoppeline med et unikt resultat. Så kan vi tale om kultur AF  børn.

By

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *